Sernik na zimno z dodatkiem słynnych
ciasteczek Oreo. Zwieńczony sosem z mlecznej czekolady i ciasteczkami.
Najlepiej jest przygotować ten sernik dzień wcześniej, aby ciastka zatopione w
masie serowej miały czas zmięknąć i aby deser dobrze się schłodził.
Składniki na spód:
- 180 g ciastek Oreo
- 40 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Ciastka i
masło zmiksować w malakserze do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
2. Formę o
średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać zmiksowane
ciasteczka z masłem i wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki masa serowa:
- 250 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2,5 łyżeczki + 50 ml wody
- 100 g ciastek Oreo
Przygotowanie:
1. W misce
umieścić jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, wanilię. Zmiksować do
otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
2. Żelatynę w
proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do
napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego
rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje
właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
3. Do jeszcze
lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać
kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak
zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i krótko zmiksować, do połączenia.
4. W osobnym naczyniu
umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodawać ją do masy
serowej, w dwóch porcjach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na końcu dodać
połamane ciastka i wymieszać.
5. Na przygotowany
spód wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin
w lodówce. Następnie na schłodzony sernik wylać polewę czekoladową, wyrównać,
ozdobić ciastkami Oreo lub Neo, schłodzić do momentu stężenia polewy.
Polewa
czekoladowa:
- 70 g czekolady mlecznej,
- 70 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
1. Do małego
garnka wlać kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika.
2. Dodać
posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania
gładkiego sosu czekoladowego. Przygotowany sos wylać na schłodzony sernik.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz