Proste i szybkie
ciasto na cieście francuskim z bitą śmietaną i mnóstwem
truskawek. Zjedzenie niewielkiego kawałka ciasta to czysta rozkosz dla
podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka.
Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym
kremem i soczystymi truskawkami smakuje obłędnie, dlatego nie zastanawiajcie
się ani chwili dłużej i przygotujcie ten pyszny w smaku i banalny w wykonaniu
deser na niedzielne popołudnie:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 23 łyżki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
- 450 g truskawek
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwinąć, następnie złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku.
2. Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni, lekko spryskać wodą i
posypać brązowym cukrem.
3. Piec przez 18 minut w 200 ° C, aż
ciasto napuszy się i zrumieni.
Ostudzić.
4. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem, pod koniec dodać cukier puder i serek mascarpone (
krótko zmiksować- śmietana ma być gęsta).
5. Nałożyć śmietanę na wystudzony spód i na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz