Sernik to ciasto , które lubią niemal wszyscy. A gdy w
masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa to sernik jest wilgotny i
przepyszny. Idealny do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.
Kruche ciasto:
- 2.5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1.5 szklanki cukru
- 250g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto
(można schłodzić w lodówce ale nie koniecznie).
2. Rozwałkować ciasto i
włożyć do blaszki 24 x 38 wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Nakłuć widelcem
ciasto.
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 120 g roztopionego masła
- 100 g cukru
Przygotowanie:
1. Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło
i wyrobić palcami tak, by powstały
grudki.
Masa serowa:
- 750g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka ( białka oddzielić od żółtek )
- 125g masła
- szklanka cukru pudru
- 60 g budyniu śmietankowego
- 16 g cukru waniliowego
- rodzynki
- pokrojone brzoskwinie z puszki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Masło utrzeć na
puszystą masę dodawać stopniowo żółtka i cukier.
2. Następnie dodać w 3
porcjach ser ser i zmiksować. Dodać budyń w proszku, cukier waniliowy i
bakalie.
3. 2 białka ubić i delikatnie wymieszać z serem . Wylać masę serową na ciasto. Na
masie serowej ułożyć pokrojone
brzoskwinie. Pozostałe 2 białka ubić z 2
łyżkami cukru pudru i wyłożyć na brzoskwinie.
4. Na wierzchu piany rozłożyć kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
do 200 ºC i piec godzinę.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz