Frużelina - czyli owoce w
żelu. Dodatek żelatyny sprawia, że jest błyszcząca, i ma konsystencję tężejącej
galaretki. Niezastąpiony dodatek do ciast, naleśników, gofrów, babeczek itp...
Frużelina z różnych rodzajów owoców będzie miała inną konsystencję.
Truskawki które mają małą zawartość pektyny oraz owoce które puszczają sporo soku będą potrzebowały więcej
żelatyny, natomiast owoce np. jagody, porzeczki o dużej zawartości pektyny
mogą potrzebować bardzo małą ilość żelatyny. Jeśli frużelina po schłodzeniu
będzie zbyt gęsta wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i
wymieszać.
Zbyt rzadką
frużelinę można uratować podgrzewając
w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej
żelatyny.
Najlepsze owoce
do frużeliny: czereśnie, truskawki,
maliny, borówki amerykańskie, jagody,
porzeczki.
Składniki
na frużelinę:
- 500 g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy mieć mniej czy bardziej słodkie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Przygotowanie:
1.
Sproszkowaną żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
2. W
średnim garnku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku na średnim ogniu i
podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać cytrynę, wodę z mąką i
wymieszać. Zagotować, zdjąć z palnika.
3. Na
koniec dodać do gorących malin dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać,
mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do
wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Frużelina
powinna mieć konsystencję żelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz