Niesamowicie smaczny deser bezowy z
frużeliną malinową. Trzy kawowe blaty bezowe przełożone frużeliną malinową i
bitą śmietaną. Do blatów bezowych zamiast mąki ziemniaczanej dodajemy kakao i
delikatnie mieszamy. Czekoladowe blaty są delikatne i trzeba obchodzić się z
nimi delikatnie. Najlepiej od razu układaś na paterze. Myślę, ze to połączenie
Wam zasmakuje.
Składniki na
bezę:
- 6 dużych białek
- 300 g cukru
- 30 g kakao
Przygotowanie:
1. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm
okręgi.
2. Do miski wbić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier, łyżka po łyżce (stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesiane kakao,
wymieszać bardzo delikatnie łyżką.
3. Masę bezową rozdzielić na trzy
okręgi i wyrównać. Piec z
termoobiegiem (najlepiej każdą blaszkę od dzielnie) przez 1 godzinę w
temperaturze 140ºC. Blaty czekoladowe lekko wyrosną, popękają (środek bezy może się lekko zapaść).
4. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Uwaga: jeśli pieczemy wszystkie blaty oddzielnie to masę bezową należy
przygotować bezpośrednio przed pieczeniem czyli; 1 blat bezowy to 2 białka +
100 g cukru + 10 g kakao.
Frużelina
malinowa:
- 500 g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
2. W małym garnku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku na
średnim ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (maliny powinny puścić
sok i się rozpadną). Następnie dodać wodę z mąką, zagotować i zdjąć z palnika.
3. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i
podgrzewać i krótko wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie
doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia. Schłodzić w
lodówce.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Ponadto:
- 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
- 150 g świeżych malin
- wiórki starte z gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Do miski
wlać śmietanę kremówkę i ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodać
wanilię.
Składanie
ciasta:
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze. Każdy blat posmarować frużeliną
malinową i przekładać bitą śmietaną. Na ostatni blat wyłożyć tylko bitą
śmietanę. Wierzch posypać malinami i
zetrzeć czekoladę. Schłodzić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Kroić nożem z piłką.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz