Czekolada
i śliwki to dość nietypowe połączenie prawda ????. Postanowiłam połączyć je ze sobą, udało
się. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo
czekoladowe . Jest bardzo proste w
wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec.
Składniki:
- 640 g mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek kakao
- 2 szkl. maślanki
- ekstrakt waniliowy
- 0,5 kg śliwek
Przygotowanie:
1. Wyłożyć papierem do pieczenia formę o
wymiarach 24 na 28 cm. Piekarnik nagrzać do 180 ° C.
2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przekroić każdą
na pół.
3. Suche składniki (mąkę,
sodę, sól, cukier i kakao) wymieszać w
dużej misce. W drugiej misce wymieszać ze sobą maślankę, olej i jajka. Mokre
składniki powoli wlać do suchych składników .
4. Przygotowaną masę
przelać do formy i wyrównać.
Pokrojone śliwki ułożyć na
cieście. Piec 35-40 minut.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz