Ciasto
wyszło wilgotne, pulchne i delikatne. Proste i szybkie w wykonaniu , a o to
przecież chodzi, żeby nie siedzieć w kuchni godzinami. Słodkie węgierki są
idealne o tej porze roku do różnych ciast czy to ucieranych, drożdżowych czy
kruchych.
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru kryształu
- 5 jajek M
- 100g masła extra
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 600g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
1. Do rondelka
włożyć masło, wsypać cukier i cukier
waniliowy oraz kakao. Wlać olej i 1/3 szklanki wody, rozpuścić ( nie gotować )
i ostudzić.
2. . Do masy dodawać cały czas mieszając, po jednym żółtku, po trochu mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno pianę z białek z odrobiną
soli i wmieszać do ciasta.
3. Śliwki wypestkować.
Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia. Natomiast boki tortownicy posmarować tłuszczem i obsypać odrobiną mąki.
4. Wylać ciasto i na wierzchu rozłożyć
przekrojone na pół
śliwki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz ok.50 minut w temp 180 ° C.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasta jeszcze
ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.
Ciasto kakaowe będzie równie dobre z innymi jesiennymi owocami na przykład gruszkami.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz