sobota, 27 stycznia 2018

Trufle cytrynowe




Trufle z mascarpone, mlekiem w proszku i z nutą orzeźwiającej cytryny. Oblane mleczną czekoladą. Cytryna w połączeniu z mlekiem w proszku nadaje ciekawy, niezapomniany smak.  

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g mleka w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • skórka  z 1 cytryny


Do obtoczenia:

  • 20 g mlecznej czekolady


Przygotowanie:

1. Rozpuścić białą czekoladę na prze wodnej. 

2. W misce  zmiksować  mascarpone z mlekiem w proszku na jednolita, kremową masę. Dodać powoli rozpuszczona czekoladę, sok i skórkę z cytryny. Krótko zmiksować.  Masę przełożyć do małej miseczki.

3. Odstawić  na 2-3 godziny do lodówki, aby masa zgęstniała. Kiedy masa zgęstnieje formować trufle wielkości orzecha włoskiego, układać na talerzyku. Schłodzić (można przez całą noc). Następnie obtaczać je w rozpuszczonej mlecznej czekoladzie lub cukrze pudrze.

Smacznego !!

4 komentarze:

  1. Ciekawie się prezentują , a cytrynowa nuta daje zapewne smakowego kopa...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być świetne połączenie. Muszę koniecznie to wypróbować <3

    http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. około 24 sztuki

    OdpowiedzUsuń