niedziela, 31 grudnia 2017

Orzeszki z kremem orzechowym

Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie orzeszków. Idealne na święta bądź sylwestra jako przekąska. Do ich pieczenia używamy specjalnej formy, która nadaje im kształt orzecha włoskiego. Formy do wypieku są solidne. Nadziewane są kremem z dodatkiem zmielonych orzechów, czekolady, mleka w proszku czy wiórków kokosowych.



Składniki na ciasto:
  • 440 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli 


Przygotowanie:

1. W dużym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść.
2. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
3. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki (nie mogą być zbyt duże ponieważ, ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Patelnię rozgrzać i przed pierwszym smażeniem posmarować odrobiną oleju. W zagłębiniach umieścić kulki z ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30 -60 sekund - aż ciasteczka będą lekko  zarumienione. Wyjąć, wystudzić.

Krem orzechowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 350 g masła
  • 1,5 szkl. mleka
  • 300 g  zmielonych orzechów (może być mieszanka orzechów)



Przygotowanie:

1. Zagotować mleko i gotującym się mlekiem zalać przygotowane orzechy, wymieszać i odstawiamy do ostudzenia.

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodawać do niej orzechy z mlekiem.

3. Gotową masę nakładać do orzeszków.


Wykonanie:

1. Orzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




Smacznego :-).

4 komentarze:

  1. Na przekąskę są wyśmienite...takie na jednego gryza

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie masa za słodka

    OdpowiedzUsuń