czwartek, 2 listopada 2017

Mini serniczki dyniowe



Wyśmienite i łatwe w przygotowaniu mini serniczki dyniowe z nutą cynamonu i skórki pomarańczowej. Serniczki są wilgotne, kremowe z wyczuwalnym smakiem dyni. Spód zrobiony z ciasteczek owsianych, bardzo chrupiący. Puree z dyni jest proste do wykonania i zajmuje jedynie 20 minut. Jestem pewna, że te serniczki zasmakują nawet tym którzy nie przepadają za dynią.



Składniki na spód:

  • 150g ciasteczek owsianych (np. Sante)
  • 70 g masła


Przygotowanie:

1. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. 

2. Ciastka umieścić w blenderze i zmielić na pył. Następnie rozpuścić masło i do rozpuszczonego masła dodać rozdrobnione ciasta i wymieszać.

3. Wyłożyć nimi dno każdej foremki. Schłodzić. W tym czasie nastawić piekarnik na 160 °C ( grzanie góra- dół).



Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu, zmielonego 2 krotnie (lub z wiaderka)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • otarta skórka z 1 małej pomarańczy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczane
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 350 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie:

1.  Zmielony ser przełożyć do miski, dodać puree z dyni , zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać resztę składników  i zmiksować na średnich obrotach na jednolitą gładka masę. 

2. Gotową masę rozlać do foremek na ciasteczkowy spód (4 łyżki masy na 1 foremkę). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  20 minut (aż wierzch serniczków będzie zupełnie ścięty). Przestudzić w uchylnym piekarniku. Wystudzone schłodzić przez 2-3 godziny.

3. Po tym czasie ubić kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna tylka i udekorować serniczki. Na koniec posypać cynamonem.

Smacznego !!

1 komentarz: