czwartek, 30 listopada 2017

Gorąca piernikowa czekolada

Na zewnątrz robi się coraz chłodniej, szaro i ponuro. Coraz bliżej do Świąt i przedświątecznej gorączki zakupów. W całym tym zamieszaniu może znajdziecie chwilkę na rozkoszowanie się piernikową gorącą czekoladą :)

Przedstawiam Wam przepis na pyszną, piernikową, gorącą czekoladę z nutą cynamonu i goździków. Jest bardzo aromatyczna, słodka z dużą ilością bitej śmietany. Niezastąpiona po całym zabieganym dniu. Spróbujcie !!!



Składniki:

·        250ml mleka
·        50g mlecznej czekolady
·        łyżeczka brązowego cukru
·        4 goździki
·        1/3 łyżeczki przyprawy do piernika (oczywiście najlepiej tej domowej, jeśli natomiast kupnej, zwracajcie uwagę na to aby w składzie nie było mąki ani cukru- tylko przyprawy)
·        100 ml śmietanki kremówki do ubijania
·        łyżeczka cukru pudru
·        kakao do posypania


Przygotowanie:

1. Mleko podgrzać wraz z goździkami doprowadzając je niemalże do wrzenia. Pozostawić pod przykryciem na kilka minut, a następnie wyjąć goździki, dodać połamaną czekoladę, przyprawę i cukier. Mieszać aż czekolada się rozpuści (najpierw mleko będzie wyglądało jakby czekolada się w nim zważyła, ale w miarę mieszania, stanie się gładkie). Czekoladę przelać do szklanki.
2. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier. Wymieszać. Nałożyć grubą warstwę śmietanki na czekoladę. 
3. Posypać kakao. Podawać natychmiast.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz