środa, 6 grudnia 2017

Ekspresowe ciasteczka piernikowe

Mięciutkie ciasteczka o smaku piernikowym z dodatkiem prawdziwego miodu i cynamonu.  Przepis jest nieskomplikowany i ekspresowy w wykonaniu. To co wyróżnia ten przepis to to, że odpada jego chłodzenie, wałkowanie czy drugie wyrabianie. Idealny na ostatnie przygotowania do Świąt. Ciasto wyrabia się w 5 minut, a następne 10 minut zajmuje formowanie kuleczek.





Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki utartych drobno goździków
  • 120g cukru trzcinowego
  • 150g miękkiego masła
  • 50 ml płynnego miodu
  • 1 jajko (L) w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Ponadto:

  • ok. ½ szkl. cukru białego



Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 °C ( góra - dół). Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 

2. Mąkę przesiać wraz ze skrobią kukurydzianą, sodą, solą i przyprawami suchymi.

3. Masło utrzeć na puch z cukrem trzcinowym. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i miód. Nie przerywając ucierania dodać partiami mąkę. Ciasto wyjdzie miękkie, „a’ la plastelinowe”, bardzo  łatwe do formowania.

4. W osobnej misce przygotować biały cukier.

5. Formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć palcami, włożyć do miseczki z cukrem i otoczyć z wszystkich stron. Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze, zachowując odstępy 3 cm.

6. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 ° C.   Wystudzić na kratce. 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz