wtorek, 12 grudnia 2017

Makowa panienka z dżemem z owoców leśnych


Przedstawiam Wam propozycję świąteczną.  Jest to przepis niestrdandowy, ponieważ mogą z niego skorzystać osoby które nie jadają glutenu.   Biszkopt makowo-kokosowy przełożony dżemem żurawinowym bądź z owoców leśnych i masą maślano- budyniową. Na wierzchu zwieńczone prażonymi wiórkami kokosowymi i żurawiną.   Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i niezbyt słodkie. Nutkę kwasowości dodaje dżem.  Bardzo polecam na Święta :)




Składniki na biszkopt:
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru kryształu
  • 150 g maku
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 żółtka

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W dużej misie ubić  do powstania sztywnej piany białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu do rozpuszczenia się cukru.
3. Następnie dodać po jednym żółtku i na niskich obrotach wymieszać. Do ubitej masy dodać mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały. Wymieszać tylko do połączenia się składników. 
4. Formę o wymiarach 28 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w 170ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i przekroić na 2 blaty.



Składniki na krem:
  • 600 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  •  3 łyżeczki soku z cytryny 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:
1. W dużym garnuszku zagotować mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
2. Żółtka i cukier umieścić w misce i zmiksować do białości trzepaczkami do białek. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i miksować do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodać 200 ml wrzącego mleka i zmiksować do połączenia.
3. Zahartowaną masę wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać. Postawić na palnik o średniej mocy i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdjąć z palnika. Na koniec powstały budyń przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 
4.  Gdy budyń będzie letni w  misce umieścić masło. Dodać sok, skórkę z cytryny i zmiksować, do powstania puszystej masy maślanej. Później dodać budyń w 2 porcjach ucierając po każdym dodaniu do połączenia.


Poncz:
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody

Przygotowanie:
Wymieszać.

Ponadto:
  • mały słoiczek dżemu żurawinowego lub owoców leśnych
  • pół szklanki podprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
  • świeża lub suszona żurawina do dekoracji


Złożenie ciasta:
1. Pierwszy z blatów położyć na paterze. Nasączyć połową ponczu. Następnie posmarować wybranym dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 kremu budyniowo - maślanego i wyrównać szpatułką.
2. Potem na krem  położyć drugi blat ciasta i również nasączyć ponczem. Posmarować resztą kremu i oprószyć  wystudzonymi podprażonymi  wiórkami kokosowymi Schłodzić w lodówce.
3. Przed podaniem pokroić ciasto i udekorować żurawiną. Przechowywać w lodówce.


Smacznego !!


1 komentarz:

  1. Często tu zaglądam bo masz ciekawe przepisy. Ciasto pięknie się prezentuje i w smaku jest oryginalne.

    OdpowiedzUsuń