wtorek, 19 grudnia 2017

Makowa rolada biszkoptowa

Jest to moja wariacja na temat tradycyjnego makowca. Jeśli zechcecie wykorzystać gotową masę makowa z puszki to ten przepis zajmie Wam niespełna pół godziny roboty.  Makowa rolada biszkoptowa  jest delikatniejsza, bardziej wilgotna,  puszysta  i lżejsza od tradycyjnego makowca oraz ma bardzo dużą ilość maku. Szczerze polecam ten przepis !!


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek. Przelać białka do dużej miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w 3 partiach wymieszany cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na małych obrotach.

2. Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką ,wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ºC  około 15 -20 min do zarumienienia góry i suchego patyczka. Następnie upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia, następnie rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć razem z papierem.

4. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Odwinąć z papieru.

5. 50 g białej i 50 g mlecznej czekolady rozpuścic w oddzielnych naczyniach.  Zrobic esy floresy na wierzchu rolady .


Masa makowa:
  • puszka gotowej masy makowej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szkl. rumu
  • garść rodzynek i orzehów
  • 2 jajka



Przygotowanie:


1. Do masy makowej dodać żółtka, masło, orzechy, rodzynki, miód i rum. Białka ubić na szywną pianę  i wymieszać ją ostrożnie z przygotowanym makiem.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz