środa, 18 lutego 2015

Ciasteczka kawowe




Te ciasteczka robi się błyskawicznie. Podczas pieczenia w całym domu unosi się aromat kawy. Są idealne jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty albo jak kto woli na przegryzkę. U mnie w domu po upieczeniu znikły bardzo szybko. Polecam !!


Składniki: 
  • 225 g masła 
  • ½ szklanki cukru pudru (60g)
  • kilka kropli ekstraktu wanilii 
  • filiżanka kawy espresso
  • 30 g kakao 
  • duża szczypty soli 
  • 250 g mąki pszennej


Przygotowanie:

1. Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Dolać ekstrakt wanilii i kawę espresso. Wymieszać.    
2. Przesiać mąkę, sól i kakao w proszku. Dokładnie wymieszać.  
3. Gotowe ciasto* nakładać łyżką okrągłymi kleksami  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
4. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.  Gdy wystygną posypać je cukrem pudrem. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.


* u mnie ciasto wyszło lejące więc nakładałam je łyżką. Natomiast jeśli wyjdzie zwarte które da się zagnieść na stolnicy, to stolnicę oprószamy cukrem pudrem. Dzielimy ciasto na 2 części i formujemy w wałek a następnie kroimy je nożem na plasterki. Jeśli nóż się lepi to posypujemy go cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz