wtorek, 10 lutego 2015

Ciasteczka z otrębami i galarektą


Ciasteczka wyszły idealne. Dodatek otrębów pszennych, sprawił, że są nieco zdrowsze, nawet nie było czuć, że użyte zostały otręby. Galaretka dopełnia całość. Znajomi zjedli je w mgnieniu oka. :) Takie ciasteczka mogą poleżeć w metalowej puszcze do dwóch tygodni.


Składniki: 

  • 200 g maki pszennej
  • 200 g otrębów pszennych
  • 120 g cukru
  • 1 opak. cukru pudru
  • żółtko z 1 jajka
  • 250 g masła
  • 1 kieliszek rumu
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • 200 ml galaretki porzeczkowej lub truskawkowej 


Przygotowanie:


1. Z maki, cukru, cukru waniliowego, żółtka, pokrojonego masła, rumu i skórki z cytryny zagnieć ciasto.
2. Potem rozwałkuj je partiami na stolnicy oprószonej mąką. Wycinaj  wzory foremką. W połowie ciastek wytnij także foremka serca.*
3. Złóż jedne ciastka z drugimi lub pojedynczo na blasze wyłożonej papierem.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w 180°C.
5. Przed wypełnieniem galaretką ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Galaretkę podgrzej, przetrzyj przez sito. Gdy zacznie tężeć, wypełnij nią wycięty wzór.

* w niektórych ciasteczkach odbiłam kształt serca specjalną karbownicą.





Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz