Ciasteczka wyszły idealne. Dodatek otrębów pszennych, sprawił, że są nieco zdrowsze, nawet nie było czuć, że użyte zostały otręby. Galaretka dopełnia całość. Znajomi zjedli je w mgnieniu oka. :) Takie ciasteczka mogą poleżeć w metalowej puszcze do dwóch tygodni.
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 200 g otrębów pszennych
- 120 g cukru
- 1 opak. cukru pudru
- żółtko z 1 jajka
- 250 g masła
- 1 kieliszek rumu
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- 200 ml galaretki porzeczkowej lub truskawkowej
Przygotowanie:
1. Z maki, cukru, cukru waniliowego, żółtka, pokrojonego masła, rumu i skórki z cytryny zagnieć ciasto.
2. Potem rozwałkuj je partiami na stolnicy oprószonej mąką. Wycinaj wzory foremką. W połowie ciastek wytnij także foremka serca.*
3. Złóż jedne ciastka z drugimi lub pojedynczo na blasze wyłożonej papierem.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w 180°C.
5. Przed wypełnieniem galaretką ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Galaretkę podgrzej, przetrzyj przez sito. Gdy zacznie tężeć, wypełnij nią wycięty wzór.
* w niektórych ciasteczkach odbiłam kształt serca specjalną karbownicą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz