poniedziałek, 23 lutego 2015

Babeczki jabłkowo- cynamonowe


Jeśli ktoś przepada za szarlotką to te babeczki są wprost idealne dla niego.  Są mięciutkie w środku. A podczas pieczenia unosi się miły aromat cynamonu. Jest to prosty sposób na przemycenie dzieciom jabłka


Składniki na 12sztuk:
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 średnie ubite jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 łyżki mleka
  • średnie jabłko, obrane i starte na tartce

 Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 ̊ C i wyłożyć foremkę do muffinek papilotkami. Utrzeć miękkie masło z cukrem, aż masa stanie się jednolita.   
2. Dodać ubite jajka  i wanilię. Dokładnie wymieszać składniki.
3. Mąkę połącz z cynamonem, a następnie dodaj do mokrej masy. Dolej mleko, wymieszaj masę, a następnie dodaj starte jabłko. 
4. Mieszaj składniki, aż równomiernie rozprowadzisz składniki, ale nie rób tego zbyt intensywnie. 
5. Ciastem wypełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz 20 minut, aż staną się złotobrązowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz