piątek, 27 lutego 2015

Miodowo-korzenne ciasteczka



Jeśli ktoś lubi miód to te ciasteczka są idealne dla niego.  W smaku wyczuwalne są dodane przyprawy oraz miód. Dzięki użyciu płynnego miodu stają się bardziej twardsze niż tradycyjne kruche ciasteczka.





Składniki na ok. 20 sztuk :
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka przypraw korzennych

 Przygotowanie:   
 
1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść.
2. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i  schować do lodówki na 1 godzinę.
3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm, delikatnie podsypując mąką. 
4. Wycinać ciasteczka np. szklanką i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut. Studzić na kratce.

P.S.  Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać do 2 tygodni w pojemniku.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz