poniedziałek, 2 stycznia 2017

Ciasto tiramisu



Pyszne, dobrze nasączone kawą ciasto tiramisu. Biszkopt upieczony z tego przepisu nie opada i wyrasta do granic blaszki.
Nasączony mieszanką mocnej kawy , likieru amaretto i 1 łyżki cukru. Likier amaretto nadaje słodkiej nuty smakowej.  Ciasto na pewno posmakuje wielbicielom kawy i nie tylko.







Składniki na biszkopt(tortownica o średnicy 24 cm):

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki



Przygotowanie:

1. Do miski wbić białka, dodać sól i sok z cytryny. Miksuj białka na wysokich obrotach, aż będą ubite na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. 

2. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie i nie za długo łyżką.  Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 175 ° C. Gdy biszkopt ostygnie przeciąć go na pół na dwa blaty.




Składniki na masę serowo - kawową:

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500g mascarpone
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie:

1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier . Następnie dodać mascarpone, zmiksować. 3 łyżeczki kawy rozpuścić w łyżce wody (powstanie napar), wlać do masy i zmiksowac na małych obrotach. 



 
Napar do biszkoptów:
  • 6 łyżeczek  kawy
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml amaretto


Przygotowanie:

1. Kawę rozpuścić w szklance wody, dodać amaretto. 



Wykończenie:

1. Jeden blat ciasta położyć na paterze, nasączyć ponczem z kawy. Następnie rozsmarować  połowę kremu.  

2. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch biszkoptu rozsmarować pozostały krem (można również boki ale to niekoniecznie). Na koniec posypać kakao. 

3. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz