czwartek, 12 stycznia 2017

Makowiec na kruchym spodzie



Chyba wszyscy znają i chociaż raz jedli makowca na kruchym spodzie.  Mój jest  z kokosową kruszonką. Wymaga trochę pracy, ale jest wart zachodu. Makowiec na kruchym spodzie jest nieodzownym elementem Bożego Narodzenia,  ale nie tylko.

Ciasto kruche wykonujemy tradycyjna metodą. Swoją kruchość oraz maślany smak zawdzięcza żółtku i dodatku masła. Masę makowa dobrze jest zrobić od podstaw w domu, ale jeśli czas na to  nie pozwala to można kupić gotowy mak i dodać do niego to co lubimy( czyli rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową czy aromat). To wszystko zależy od nas jaki makowiec lubimy i jaki zapamiętaliśmy z dzieciństwa.






Składniki na spód:
  • 500g mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 220g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

1. Mąkę razem z proszkiem przesiać na stolnicę i  posiekać z margaryną. Dodać  wymieszane w dużym kubku  jajko, żółtka, 1/2 szkl. cukru, zapach rumowy i śmietanę. Przelać wymieszane składniki na stolnice do mąki posiekanej z margaryną.

2. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w papier  i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i przenieść na blachę i nakłuć widelcem.



Kruszonka kokosowa:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 20 g masła (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie:

1. Masło musi być w temperaturze pokojowe. Do miki wsypać cukier, wiórki kokosowe. Na końcu masło. Wszystko rozetrzeć w palcach do momentu struktury mokrego piasku.



Składniki na masę makową:
  • 85 g maku
  • 28 g  brązowego cukru
  • 20 g rodzynków
  • 8 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka  aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1. Mak* zalać wrzącą wodą (tak, aby woda całkowicie go przykryła), przykryć pokrywką i odstawić do wystudzenia. Następnie odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić w maszynce. Pozostałe składniki dodać do maku i wymieszać.

* Można również wykorzystać gotowy mak z puszki (Bakalland). Jest tak samo dobry jak mak zrobiony i przyprawiony samodzielnie.



Wykończenie:

1. Na przygotowany spód wyłożyć masę makową i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut, do ze złocenia się ciasta.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz