środa, 25 stycznia 2017

Muffiny a'la pączusie



Muffiny w stylu angielskich pączków. Mięciutkie, brązowe, szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem i gałką muszkatołową.  Jeśli ktoś jest fanem muffin musi je koniecznie spróbować.
 


Składniki na ok 12 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka

Ponadto:
  • około 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cynamonu


Przygotowanie: 

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. W jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon.

3.  W drugim olej, roztrzepane jajko, mleko. Wlać mokre do suchych i wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

4. W foremkę do muffin powkładać papilotki i  napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.

5. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut.

6. Gdy lekko przestygną obtoczyć w roztopionym maśle, następnie w cukrze z cynamonem.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz