środa, 4 marca 2015

Piwne ciasto z kremem bananowym



Buszując w internecie natknęłam się na ciasto z piwem i postanowiłam je zrobić. Piwo jest użyte w cieście oraz w kremie, co daje niepowtarzalny smak. Jedząc ciasto można wyczuć pewna goryczkę z piwa. Dodatek bananów i czarnej porzeczki doskonale kontrastuje w tym cieście. Ja zrobiłam z mocnym piwem, które było bardziej wyczuwalne, więc przyrządzając to ciasto radzę wziąć piwo słodkie. Przepis pochodzi z bloga mała cukierenka. 

P.S. Po zjedzeniu tego ciasta lepiej nie wsiadajmy za kółko :)
 


Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 200ml oleju
  • 200ml piwa (użyłam Warki Strong)
  • 3 jajka


Przygotowanie:

1.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
2. Jajka wlać do miski i wymieszać widelcem. Dodać cukier, olej, piwo i krótko wymieszać łyżką. Dodać suche składniki (z pkt.1) i wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Najlepiej piec na najniższym poziomie piekarnika. 
4. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. 




Składniki na środek i krem:
  • 2-3 łyżki dżemu z owoców czarnej porzeczki (może być również dżem jagodowy lub z czarnego bzu)
  • 1 dojrzały banan
  • 300ml piwa (np. Warka Strong)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 220g masła w temperaturze pokojowej

  Przygotowanie:

5. Ugotować budyń z 300ml piwa i 2 łyżkami cukru kryształu w rondelku z grubym dnem. Gdy budyń zacznie się gotować, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, musi mieć tę samą temperaturę co masło (to bardzo ważne). 
6. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie/średnie i  dodać do masła 1/3 piwnego budyniu, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać połowę pozostałego budyniu, wymieszać i dodać resztę budyniu (proszę za  długo nie ucierać). 
7. Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać go do większej połowy kremu maślanego, wymieszać. 
8. Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i przekroić je w poziomie (jeśli wierzch ciasta jest nierówny, można go troszkę przyciąć nożem), otrzymamy dwa krążki ciasta. Jedną część ciasta posmarować dżemem. 
9. Na dżemem wyłożyć krem z bananem i przykryć go drugim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem maślanym. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Próbowałam i polecam. Mojemu mężowi bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń