sobota, 28 marca 2015

Lukrowe zajączki


Na Wielkanoc oczywiście muszą być ciasteczka z lukrem. Robi się je szybciutko, a przy tym jest wiele zabawy. Jeśli macie dzieci to będzie dla nich świetna zabawa. A wy zyskacie trochę czasu na inne rzeczy.


Składniki na około 40 zajączków :
  • 180 g masła, zimnego
  •  150 g cukru pudru
  •  350 g mąki pszennej
  •  1 duże jajko
  •  1 żółtko
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  szczypta soli

 
Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier puder i sól wysypać na stolnicę.
2. Dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać składniki ze sobą, aż powstanie 'a la kruszonka'.
3. Następnie dodać jajko,  żółtko, ekstrakt i energicznie i szybko wszystko wyrobić.
4. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
5. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kształt zajączków. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
 6. Piec w temperaturze 180 
̊ C przez około 12 minut, do lekkiego ze złocenia.



Składniki na lukier:
  •  90 g białka (mniej więcej z 2 dużych jajek)
  •  445 g cukru pudru
  •  barwniki spożywcze


Przygotowanie:

1. W misie miksera umieścić białka i cukier puder. Ucierać przez około 10 minut, do gładkości. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które spowodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek.
2. Lukier rozdzielić pomiędzy 3 małe miseczki. Najwięcej lukru powinno być białego,  mniejsza ilość lukru różowego a najmniej  lukru czarnego. Lukier zabarwiamy przy pomocy barwników spożywczych.
 3. W jednorazowym rękawie cukierniczym odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Odłożyć do całkowitego stężenia lukru. 

Smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz