środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek podwójnie czekoladowy



Czym byłaby Wielkanoc bez żadnego mazurka. Mazurek choćby jeden musi być. Przedstawiam mazurka bardzo czekoladowego dla lubiących czekoladę. U mnie zniknął w szybkim tempie. Polecam !!

 


Składniki na ciasto kruche:
  •     175 g mąki pszennej
  •     25 g cukru pudru
  •     100 g masła, schłodzonego
  •     1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  •     1 żółtko


Przygotowanie:

1.Mąkę, cukier i schłodzone masło pokrojone w kostkę umieść na stolicy i połącz ze sobą. Dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
4. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Sos czekoladowy mleczny:
  •     100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  •     40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
 
Przygotowanie:
1. Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.


Sos czekoladowy biały:
  •     50 g białej czekolady, posiekanej
  •     20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Przygotowanie":
1. Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

2. Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić.
3. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Schłodzić.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz