sobota, 25 kwietnia 2015

Babeczki truskawkowe z migdałową kruszonką





Dzisiaj jest taki słoneczny poranek, że postanowiłam podzielić się z wami przepisem na babeczki z niesamowitą kruszonką. Babeczki wyszły mięciutkie, z kawałkami truskawek, a kruszonka jest ciekawym zwieńczeniem babeczki. POLECAM !!!!!



Składniki na około 15 sztuk:

  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     3/4 szklanki cukru
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     1/4 łyżeczki soli
  •     2 jajka
  •     pół szklanki oleju
  •     3/4 szklanki mleka
  •     1,5 szklanki pokrojonych truskawek


Kruszonka migdałowa:
  •     100 g zmielonych migdałów
  •       3 łyżeczki cukru
  •     20 g masła (w temperaturze pokojowej)


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  
2. Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierając palcami. 
3. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. 
4. Dodać truskawki i wymieszać. 
5. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. 
6. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz