piątek, 1 maja 2015

Ciasto toffi z orzechami laskowymi




Przedstawiam ciasto z kajmakiem i orzechami przekładane waniliowym budyniem. Dobrze nadaje się na niedzielne popołudnie ze znajomymi. Tylko pamiętaj trzeba je zrobić minimum dzień wcześniej.



 Składniki na ciasto: (ok. 16 porcji)
  •     300g maki
  •     1/3 łyżeczki sody
  •     100g cukru pudru
  •     140g zimnego masła
  •     1 jajko
  •     2 łyżki miodu


Składniki na krem:
  •     1 opakowanie budyniu waniliowego
  •     350 ml miękkiego mleka
  •     2 żółtka
  •     200g cukru
  •     150g masła
  •     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dodatkowo:
  •     460 g masy kajmakowej
  •     100g orzechów laskowych


Przygotowanie ciasta:

1. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj z mąką do uzyskania grudek.
2. Wlej miód (jeśli nie jest płynny to podgrzej go) oraz rozkłócone jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki na minimum 20 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180
̊ C. Wyłóż 2 kwadratowe formy (23 x 23 cm) papierem do pieczenia.
4. Schłodzone ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkuj osobno do wielkości wymiarów formy. Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Piecz przez 13-15 minut, aż lekko się zezłości.*  Oba blaty ostudź na kratce.


Krem:

1. Budyń w proszku wymieszaj z mlekiem . Żółtka z cukrem umieść garnku, postaw na minimalnym ogniu, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści (tylko nie zagotuj masy)
2. Wlej mleko i gotuj kilka minut, nie przerywając mieszania do momentu, aż masa całkowicie się zetnie. Zdejmij o ognia i porządnie wystudź.
3. Zmiksuj masło z ekstraktem waniliowym, nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej.
4. Na dnie foremki, w której piekłaś ciasto włóż jeden blat ciasta. Rozsmaruj połowę masy kajmakowej, a następnie cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem i pokryj reszta kajmaku. Wierzch posyp orzechami.
5 . Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 24 godziny.

* jeśli masz jedna formę o wymiarach 23x 23 cm to drugi płat w czasie pieczenia pierwszego przechowaj w lodówce.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz