piątek, 22 maja 2015

Ciasto bananowe z kruszonką


Jest to idealne ciasto dla tych co lubią banany lub aby przemycić owoce dzieciom. Dodatek bananów i maślanki do ciasta powoduje, że jest mięciutkie oraz wilgotne. Moja uwaga to, aby nie zostawiać za długo cista na stole tylko czymś przykryć, ponieważ obsycha i staje się twardsze.


Składniki na ciasto:

  •  2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1.5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 rozgniecione banany
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. maślanki
  •  125g rozpuszczonego masła 


 Kruszonka:
  •  3/4 szkl. brązowego cukru
  • 62,5g masła
  • 3/4 szkl. mąki

  Przygotowanie: 

1. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą (można to zrobić ręcznie) i odstawić na bok.
2. Rozgrzać piekarnik do 150°C. W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukier). Następnie wlać masło oraz pół maślanki i zmiksować mikserem.
3. W drugiej misce zmiksować jajka, ekstrakt i resztę maślanki. Dodać rozgniecione banany i wymieszać.
4. Wyłożyć ciasto do blachy, posypać kruszonką i piec 35 - 40 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz