piątek, 15 maja 2015

Muffinki marchewkowe


Bardzo smaczne, mięciutkie i wilgotne. Mają nieco cynamonowo-korzenny smak. Dobrym dopełnieniem jest krem z mascarpone który doskonale komponuje się z tym ciastem, a zwłaszcza cynamonem.  Polecam !!!


Składniki na ok. 15 sztuk:
  •     1 szk . mąki
  •     1 szkl. cukru
  •      2/3 szkl. oleju
  •     2 jajka
  •     1 łyżeczka proszku lub sody
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     1 łyżeczka cynamonu
  •      1/4 łyżeczki gałki  muszkatołowej
  •     1 duża marchewka


 Przygotowanie:

1. Marchewkę umyć, osuszyć i zetrzeć na tatce o dużych oczach. A następnie odcisnąć nadmiar soku z marchewki np. w papier kuchenny.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 0 C.
3. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i gałkę. W drugiej misce zmiksować cukier z olejem, następnie dodawać po jednym jajku mieszając do uzyskania jednolitej masy.
4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na koniec dodać marchewkę i krótko wymieszać.
5. Przygotowane ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 16-18 minut.


Krem:
  •     125 g serka mascarpone
  •     2-3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

1. Mascarpone zmiksować z cukrem. Włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i ozdobić muffinki.

Smacznego !


A to jest fragment czegoś słodkiego (co to jest przekonacie się na dniach) przygotowanego z okazji nadchodzącego światowego dnia pieczenia który jest obchodzony 17 maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz