niedziela, 17 maja 2015

Trufle rumowo-kokosowe


Dzisiaj z okazji Światowego Dnia Pieczenia przedstawiam wam moją wcześniej zapowiedzianą niespodziankę.Są to pierwsze trufle w moim wykonaniu. Muszę przyznać, że nie wyszły idealnie bo za bardzo je obtoczyłam w kakao. Natomiast masa wyszła znakomicie. Wiórki kokosowe współgrają z rumem i nawzajem się uzupełniają, są smaczne.



Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 150g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 50g wiórków kokosowych
  • 70g pokruszonych herbatników
  • 2-3 łyżki rumu
  • 2 łyżki kakao w proszku


Przygotowanie:

1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i dodać masło. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i czekać, aż składniki się roztopią.
2. Zdjąć z ognia, dodać rum i wymieszać składniki do ich połączenia.
3. Następnie wsypać wiórki kokosowe i herbatniki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Z powstałej masy utoczyć kulki* i ułożyć na arkuszu papieru. Schłodzić ok. 1 godziny.
4. Kakao przesiać na mały talerz i w nim obtaczamy nasze trufle. Można je schłodzić przed podaniem.

* Jeśli masa będzie zbyt klejąca dodać trochę herbatników. Natomiast jeśli masa wydaje się sucha na pierwszy rzut oka, ale daje się trochę uformować to zgniatamy ciasto w kształt kulki. 

Smacznego !





Ciekawym wariantem może być zastąpienie rumu likierem kokosowym lub mlekiem i obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie lub kakao jak podałam w przepisie.

Moja rada: trufle można przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz