wtorek, 14 kwietnia 2015

Bananowo-żurawinowe ciasteczka



Przedstawiam Wam zdrowszą wersję ciasteczek w sam raz na podwieczorek. Ciasteczka z czerwona żurawiną, miodem oraz orzechami.




Składniki :

  • 1 szklanka płatków owsianych (nie zawierające glutenu)
  •  garść bakalii (orzechy włoskie, laskowe, migdały lub suszona żurawina)
  •  1 łyżka wiórków kokosowych
  •  szczypta cynamonu
  •  1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  •  1 łyżka masła
  •  1 duży dojrzały banan
  •  2 łyżki miodu
  •  1 jajko

 Przygotowanie:

1. Jajko ubić trzepaczką. W oddzielnej miseczce rozgnieść banana i połączyć z miodem.
2. Dodać roztrzepane jajko, masło, bakalie, płatki owsiane szczyptę cynamonu i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszać wszystkie składniki. Konsystencja powinna być kleista. *
3. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na rozłożony na blasze papier do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C przez 10-12 minut (do momentu, aż będą lekko brązowe). 

Smacznego !



 



* Jeżeli w trakcie mieszania uznamy, że nasza konsystencja jest za sucha, dodajmy trochę miodu lub soku z pomarańczy. Z kolei, jeżeli jest za gęsta, proponuję dodać łyżkę wiórków kokosowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz