wtorek, 10 marca 2015

Czekoladowe ciasteczka




Wykorzystując dzisiejszy słoneczny dzień i nie mając nic do roboty postanowiłam upiec ciasteczka czekoladowe. Robi się je naprawdę szybko, a co ważne wszystkie składniki potrzebne mamy przeważnie w domu. Są mocno czekoladowe i obłędne w smaku.





Składniki na ok. 55 sztuk :

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g czekolady (dodajcie taką która najbardziej lubicie)
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 15 g sody
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy 125 g czekolady w misce nad wodą.
2. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajko i rozpuszczona czekoladę.
3. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao, sodą, solą i cukrem waniliowym.
4. Mąkę z innymi składnikami wsypujemy do utartego masła z cukrem. 
5. Gdy ciasto dobrze się połączy to odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce.
6. Przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ̊ C i pieczemy około 20 minut. 
 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz