wtorek, 10 marca 2015

Red velvet cupcakes




Babeczki są miękkie w środku z wyczuwalnym kakao. Krem jest puszysty i śmietankowy. Będą idealnym zwieńczeniem  romantycznej kolacji. U mnie wyszły idealnie. Polecam !





Składniki na 12 babeczek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  •  1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • ok. 1 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku lub w paście
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki białego octu

 Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

1. Mąkę, kakao i sól połączyć ze sobą. 
2. W misce miksera zmiksować masło z cukrem, dodawać po jednym  jajku. Dodać wanilię.
3. 200 ml śmietanki połączyć z barwnikiem. Do masy dodawać na przemian śmietankę i mąkę do wyczerpania, cały czas miksując.
4. W małej misce wymieszać sodę z octem- powstanie piana. Piane trzeba szybko dodać do ciasta i  zmiksować.
5. Do foremki na muffiny wkładamy papilotki. Ciasto rozdzielić miedzy papilotkami , nakładając po 3/4 wysokości.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (więcej lub mniej w zależności od upodobania)
  • 200 ml śmietanki

Przygotowanie:

1. Serek i śmietanka przez samym przygotowaniem wyjąć z lodówki. 
2. Śmietankę ubić dodając cukier puder. Potem dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.
3. Kremem udekorować babeczki i posypać cukrowymi serduszkami.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz