wtorek, 17 marca 2015

Tarta cytrynowa






Za oknem dzisiaj świeciło słoneczko, więc postanowiłam coś upiec. Powiem wam, ze jest ona moja ulubioną tartą :). Jest to wspaniała kombinacja słodkiego z kwaśnym. Ciasto wyszło kruche oraz maślane. Nadzienie aksamitne, mocno cytrynowe, które pozostawia smak na długo w ustaw jeszcze po jej zjedzeniu.




Składniki na ciasto:
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę
  • 250 g maki pszennej
  • 75g cukru pudru
  • 2 ubite żółtka
  • trochę zimnej wody
  •  ubite całe jajko 
                                                
 Przygotowanie:

     1. Masło rozetrzeć palcami łącząc z mąką i cukrem, a następnie dodać ubite żółtka. 
     2. Dodać niewielką ilość wody, żeby połączyć składniki. Zwinąć ciasto w folię spożywcza i wstawić do lodówki na 30 minut. 
     3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremkę. Ponakuwać je widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 ̊ C. 
    4. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć ciasto, przykryć je papierem do pieczenia i nasypać na wierzch fasolę lub groch i piecz 20 minut. 
    5. Po tym czasie usunąć papier i obciążnik. Posmarować ciasto ubitym jajkiem i piec jeszcze 5 minut. 
    6. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 140 ̊ C. Następnie wlać masę na ciasto i piec 30 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. 
   7.Pozostawić tartę do ostygnięcia, a następnie oprószyć ja cukrem pudrem.


Składniki na masę:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • otarta skórka i sok z 2 cytryn
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:  
1. Zmiksować jajka z cukrem pudrem, dodać skórkę oraz sok. Następnie ubić  śmietankę i połączyć ją z pozostałą masą cytrynową.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz