wtorek, 24 marca 2015

Ciasto kakaowe z marchewkami




Chciałam wam zaproponować trochę nietypowe ciasto na Wielkanoc. Ciasto mocno kakaowe, wilgotne, ma inny smak niż wszystkie. Nie urośnie za wiele. Krem jest dość słodki, dlatego radzę wsypać cukru pudru taka ilość jak lubicie. A na wierzchu zwieńczone małą marchewką.





Ciasto kakaowe:

Składniki:
  • 2 łyżeczki białego octu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki kakao w proszku  
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub zwykłego mleka 


Przygotowanie:

Forma do tego ciasta miała wymiary 13x9 cm. 

1. Rozgrzać piekarnik do 180 ̊ C. 
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.* W dużej misce wymieszać olej i cukier oraz wanilię. 
3. W mniejszej misce wymieszać mleko migdałowe i ocet. 
4. W trzeciej misce wymieszać cukier puder, mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. 
5. Do miski z olejem i cukrem dodawać na przemian mleko z octem, a później suche składniki kończąc na suchych. 
6. Wylać ciasto do formy i piec 20 minut. 


Krem czekoladowy:

Składniki :
  •  1/2 szklanki zmiękczone masło solone 
  •  1/3 szklanki kakao w proszku 
  • ok. 2 szklanek cukru pudru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ½ szkl kwaśnej śmietany

 Przygotowanie:

1. Wymieszać w misce masło ze śmietaną potem dodać kakao i cukier puder. 
2. Miksować do połączenia się składników. 
3. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie ułożyć marcepanowe marchewki w 3 rzędach. 
4. Oprószyć ciasto kawałkami pokruszonych ciemnych ciastek. 

 * na moim zdjęciu ciasto jest przekładane masą, bo omyłkowo wylałam je na większą formę.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz