środa, 8 listopada 2017

Ślimaczki dyniowo-cynamonowe na cieście drożdżowym


Ślimaczki dyniowo-cynamonowe na cieście drożdżowym to świetny pomysł, aby wykorzystać resztę pozostałej dyni. Są słodkie, mięciutkie, pachnące cynamonem z dodatkiem cukru. Pozostają miękkie nawet na 2-3 dzień. Puree z dyni robi się szybko. Dodane do ciasta sprawia, że ciasto jest puszyste, lekkie i nie obsycha tak szybko. 




Składniki:

  • 500 g przesianej mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g cukru


Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g brązowego cukru


Przygotowanie:

1. Masło roztopić. W małej misce wymieszać cukier brązowy z cynamonem. Obie rzeczy odstawić na bok.


Ponadto:
  • 1 żółtko


Przygotowanie:

1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczka i zostawić w ciepłym miejscu  na 10- 15 minut.

2. Do dużej miski wsypać resztę mąki, pozostały cukier, sól i wymieszać. Następnie wbić jajka, masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (jeśli będzie się kleić do rąk podsypać niewielką ilością mąki, tak, aby można było zagnieść ciasto nie więcej). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę, aż podwoi objętość.

3.  Nagrzać piekarnik do 180 ° C (grzanie góra - dół). Po upływie 1 godziny ciasto ponownie zagnieść na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na prostokąt 35 x 45 cm. (Stolnica musi być dobrze posypana mąką, aby ciasto się nie przykleiło od spodu).

4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Następnie ciasto  ściśle zwinąć jak roladę  wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 18 lub więcej kawałków. Kawałki o wielkości ok 2 cm. Pozostawić 5 minut.  Roztrzepanym żółtkiem posmarować ślimaczki i piec 20 -25 minut.  Po tym czasie wyjąć z piekarnika. 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz