wtorek, 10 października 2017

Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie



Jesienny sernik dyniowy na czekoladowym spodzie z kawałkami orzechów laskowych. Na górze zapiekana śmietana i glazura morelowa.  Mleko skondensowane  i cynamon nadają temu sernikowi smak i wspaniale łączy się z dynią oraz dzięki niemu sernik jest lekki, aksamitny i wilgotny. Orzechy laskowe ożywiają smak sernika.




Składniki czekoladowy spód:

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych

 
Przygotowanie:

1. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, przelać do miski. Następnie dodać cukier i  jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę  i posiekane orzechy i zmiksować. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.


Składniki masa serowa:

  • 1 i 1/2 szkl. puree z dynii
  • 1 kg sera zmielonego (może być sernik twarogowy)
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. kremówki
  • 1 szkl. mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 175 ° C.

 2. Zmiksować ser z dynią, mąką, cukrem waniliowym i cynamonem. Stopniowo dodawać jajka  i  żółtko po jednym i za każdym razem miksować na małych obrotach. 

3. Wlać mleko skondensowane i śmietankę i  jeszcze raz zmiksować.

4. Na podpieczony spód wylać masę i wstawić  do piekarnika. Piec  1  i 1/2 godziny w 180 ° C.


Śmietanka i glazura:

  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g dżemu morelowego


Przygotowanie:

1. Po upieczeniu sernik wyjąć i rozsmarować na nim śmietankę wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć i ostudzić. 

2. W rondelku zagotować dżem z 3 łyżkami wody. Gorącym dżemem posmarować sernik.  Wstawić do lodówki na noc do ostygnięcia. 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz