piątek, 22 września 2017

Biszkopt z jabłkami i śliwkami




Weekend bez żadnego ciasta to jakby stracony weekend nieprawdaż ? :)
Więc przedstawiam Wam pyszne jesienne ciasto z jabłkami i śliwkami  zanurzone w lekkim biszkopcie. Jest to szybciutkie, puszyste ciasto które nie zajmuje dużo czasu. Można je zaserwować osobom na diecie. Czyż to nie wspaniałe ciasto :)





Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 średnie jabłka
  • 3-4 śliwki



Przygotowanie:

 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na kawałki. Śliwki umyć, wyjąć pestki i przekroić na mniejsze kawałki. Odstawić na bok.

2. Następnie białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. 

3. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem (uwaga po zmieszaniu zwiększają objętość) i delikatnie wymieszać . Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

4. Na koniec żółtka wraz z mąką i octem dodać do piany i wymieszać.

5. Ciasto przelać do blaszki. Na wierzch ułożyć owoce i lekko wcisnąć w ciasto. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz