czwartek, 14 września 2017

Czekoladowe ze śliwką




Czekolada i śliwki to dość nietypowe połączenie prawda ????.   Postanowiłam połączyć je ze sobą, udało się.  Ciasto wyszło wilgotne i bardzo czekoladowe . Jest bardzo proste  w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki  i upiec. 


Składniki:

  • 640 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 szkl. maślanki
  • ekstrakt waniliowy
  • 0,5 kg śliwek



Przygotowanie:

1. Wyłożyć papierem do pieczenia formę o wymiarach 24 na 28 cm. Piekarnik nagrzać do 180 ° C.

2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przekroić każdą na pół. 

3. Suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier i  kakao) wymieszać w dużej misce. W drugiej misce wymieszać ze sobą maślankę, olej i jajka. Mokre składniki powoli wlać do suchych składników .

4. Przygotowaną masę przelać do formy i wyrównać.  Pokrojone śliwki  ułożyć na cieście. Piec 35-40 minut. 


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz