środa, 6 września 2017

Murzynek ze śliwkami




Ciasto wyszło wilgotne, pulchne i delikatne. Proste i szybkie w wykonaniu , a o to przecież chodzi, żeby nie siedzieć w kuchni godzinami. Słodkie węgierki są idealne o tej porze roku do różnych ciast czy to ucieranych, drożdżowych czy kruchych.




Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  •  1.5 szklanki cukru kryształu
  • 5 jajek M 
  • 100g masła extra
  •  3 łyżki oleju rzepakowego
  •  4 łyżki kakao 
  • 1 łyżka sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 600g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania



Wykonanie : 

1. Do rondelka włożyć  masło, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz kakao. Wlać olej i 1/3 szklanki wody, rozpuścić ( nie gotować ) i ostudzić.

2. . Do masy dodawać  cały czas mieszając, po jednym żółtku, po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno pianę z białek z odrobiną soli i wmieszać do ciasta. 

3. Śliwki wypestkować. Kwadratową blaszkę wyłożyć  papierem do pieczenia. Natomiast boki tortownicy posmarować tłuszczem i obsypać  odrobiną mąki. 

4. Wylać ciasto i na wierzchu rozłożyć przekrojone na pół śliwki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz ok.50 minut w temp 180 ° C.

5. Po wyjęciu z piekarnika ciasta jeszcze ciepłe  posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto kakaowe będzie równie dobre z innymi jesiennymi owocami na przykład gruszkami.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz