czwartek, 17 sierpnia 2017

Ciasto z masłem orzechowym



Niesamowite ciasto o smaku orzechowym. z dodatkiem masła orzechowego , orzechów ziemnych i kawałków czekolady. Zwieńczone polewą czekoladową. Robi się je w mig. Niebanalne i zarazem pyszne połączenie tych dwóch smaków daje ciekawy efekt smakowy. Musicie spróbować. :)





Składniki na ciasto:

  • 115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 115 g miękkiego masła
  • 175 g jasnego brązowego cukru miałkiego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g mlecznych groszków
  • 2 łyżki mleka


Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do  180 ° C. Wyłożyć  papierem do pieczenia formę o wymiarach 24 na 28 cm.

2. Masło, masło orzechowe, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii umieścić w misce. Przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia i wsypać do miski. Ubijać 2 minuty. Na koniec dodać  czekoladowe groszki i mleko.

3. Masę przelać do formy, wygładzić wierzch i piec 35 minut.




Polewa:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła orzechowego
  • 3-4 łyżki mleka
  • 115 g cukru pudru, przesianego



Przygotowanie:

1. Rozpuścić czekoladę i masło orzechowe w kąpieli wodnej.. Mieszać, aż masa będzie gładka. 

2. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. (jeśli po dodaniu całego cukru pudru masa wyda się za gęsta można dodać 1 łyżkę mleka i wymieszać). Smarujemy wierzch ciasta i kroimy w kwadraty.


Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz