czwartek, 10 sierpnia 2017

Tarta borówkowa z musem jabłkowym




Letnia tarta z borówkami amerykańskimi.  Kruchy, maślany spód. Warstwa musu jabłkowego i świeże borówki. Tarta jest zwieńczona startym kruchym ciastem. Tarta jest przepyszna. Najlepiej smakuje lekko ciepła z lodami waniliowymi. Dodatek musu jabłkowego wzbogaca smak borówek przez co nadaje jej niepowtarzalny smak.
GorĄco PolecAm !!





 Składniki na spód:

  •     230g mąki
  •     40g cukru pudru
  •     szczypta soli
  •     130g masła
  •     1 jajko



Przygotowanie:

1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż kawałki masła będą małe. Dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kulę (jedną większą do wyłożenia formy i mniejszą do starcia borówkę), zawinąć ją w papier i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

2. Po tym czasie formę 24 x 28 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim formę.

3. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec przez 20 minut, aż do zrumienienia. Następnie kruchy spód wyjąć i poczekać, aż ostygnie.


Ponadto:

  • 700 g obranych i zmielonych jabłek
  • 1.5 kg borówki


Składanie ciasta:

1. Na kruchy spód rozłożyć i wyrównać szpatułką zmielone jabłka. Następnie rozkładamy  borówki i ścieramy pozostałe kruche ciasto tak, aby były prześwity i było widać borówki. 

2. Pieczemy w 180 °C przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz