niedziela, 30 lipca 2017

Sernik z mascarpone i malinami




Dzisiaj polecam sernik z mascarpone i malinami.  Sernik zrobiony na herbatnikowym spodzie o smaku maślanym . Takie spody przygotowuje się najszybciej i nie ma obawy, że coś nie wyjdzie. Mas serowa jest lekka, kremowa, a dodatek białej czekolady wzbogaca smak sernika.




Masa serowa:
1 opakowanie herbatników do wyłożenia formy
100 g roztopionego masła
2  łyżki żelatyny w proszku
300 ml schłodzonej  śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
600 g serka mascarpone (zimnego)
1/4 szklanki gorącego mleka
100 g białej czekolady
250 g świeżych malin
3 galaretki o smaku truskawkowym

Przygotowanie:

1. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć herbatniki. W razie potrzeby pokruszyć na rogach.
2. Żelatynę namoczyć w 2  łyżkach chłodnej wody  do napęcznienia. Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.
3. Ubić śmietankę   na sztywno, dodac mascarpone i cukier puder. Połączyć  na gładka masę. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.  Następnie dodawać po łyżce masę serową  do rozpuszczonej  czekolady ciągle mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną (masę dodajemy do żelatyny a nie odwrotnie, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając). Po dodaniu kilku łyżek masy można już dodać całą resztę masy i wymieszać).
5. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód i wstawić do lodówki. Świeże maliny ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.

 Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz