piątek, 21 lipca 2017

Domowa Frużelina



Frużelina - czyli owoce w żelu. Dodatek żelatyny sprawia, że jest błyszcząca, i ma konsystencję tężejącej galaretki. Niezastąpiony dodatek do ciast, naleśników, gofrów, babeczek itp...
Frużelina z różnych rodzajów owoców będzie miała inną konsystencję. Truskawki które mają małą zawartość pektyny oraz owoce które  puszczają sporo soku będą potrzebowały więcej żelatyny, natomiast owoce np. jagody, porzeczki o dużej zawartości pektyny mogą potrzebować bardzo małą ilość żelatyny. Jeśli frużelina po schłodzeniu będzie zbyt gęsta wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i wymieszać.
Zbyt rzadką frużelinę można uratować podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej żelatyny.
Najlepsze owoce do frużeliny: czereśnie, truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jagody, porzeczki.




Składniki na frużelinę:

  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy mieć mniej czy bardziej słodkie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody


Przygotowanie:

1. Sproszkowaną żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.

2. W średnim garnku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku na średnim ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać cytrynę, wodę z mąką i wymieszać. Zagotować, zdjąć z palnika.

3. Na koniec dodać do gorących malin dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz