niedziela, 23 lipca 2017

Czekoladowe ciasto bezowe z malinami




Niesamowicie smaczny deser bezowy z frużeliną malinową. Trzy kawowe blaty bezowe przełożone frużeliną malinową i bitą śmietaną. Do blatów bezowych zamiast mąki ziemniaczanej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Czekoladowe blaty są delikatne i trzeba obchodzić się z nimi delikatnie. Najlepiej od razu układaś na paterze. Myślę, ze to połączenie Wam zasmakuje.

Składniki na bezę:

  • 6 dużych białek
  • 300 g cukru
  • 30 g kakao


Przygotowanie:

1. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.

2. Do miski wbić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce (stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesiane kakao, wymieszać bardzo delikatnie łyżką. 

3. Masę bezową rozdzielić na  trzy okręgi i wyrównać. Piec z termoobiegiem (najlepiej każdą blaszkę od dzielnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Blaty czekoladowe lekko wyrosną, popękają (środek  bezy może się lekko zapaść).

4. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.


Uwaga: jeśli pieczemy wszystkie blaty oddzielnie to masę bezową należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem czyli; 1 blat bezowy to 2 białka + 100 g cukru + 10 g kakao.



Frużelina malinowa:

  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody


Przygotowanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.

2. W małym garnku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku na średnim ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (maliny powinny puścić sok i się rozpadną). Następnie dodać wodę z mąką, zagotować i zdjąć z palnika.

3. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać i krótko wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.


Ponadto:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 150 g świeżych malin
  • wiórki starte z gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

1. Do miski wlać śmietanę kremówkę i ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodać wanilię. 


Składanie ciasta:
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze. Każdy blat posmarować frużeliną malinową i przekładać bitą śmietaną. Na ostatni blat wyłożyć tylko bitą śmietanę. Wierzch posypać malinami i  zetrzeć czekoladę. Schłodzić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Kroić  nożem z piłką.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz