środa, 5 lipca 2017

Sernik z brzoskwiniami i rodzynkami



Sernik to ciasto , które lubią niemal wszyscy. A gdy w masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa to sernik jest wilgotny i przepyszny. Idealny do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.







Kruche ciasto:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 2 łyżki śmietany
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (można schłodzić w lodówce ale nie koniecznie).

2. Rozwałkować ciasto i włożyć do blaszki 24 x 38 wyścielonej papierem do pieczenia.

3. Nakłuć widelcem ciasto.


Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 120 g roztopionego masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

1. Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i  wyrobić palcami tak, by powstały grudki.


Masa serowa:
  • 750g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka ( białka oddzielić od żółtek )
  • 125g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 60 g budyniu śmietankowego
  • 16 g  cukru waniliowego
  • rodzynki
  • pokrojone brzoskwinie z puszki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Masło utrzeć na puszystą masę dodawać stopniowo żółtka i cukier.

2. Następnie dodać w 3 porcjach ser ser i zmiksować. Dodać budyń w proszku, cukier waniliowy i bakalie.

3.  2 białka ubić i delikatnie wymieszać  z serem . Wylać masę serową na ciasto. Na masie serowej  ułożyć pokrojone brzoskwinie. Pozostałe  2 białka ubić z 2 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na brzoskwinie. 

4. Na wierzchu piany  rozłożyć kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 ºC i piec godzinę.
 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz