wtorek, 27 czerwca 2017

Ciasto francuskie z truskawkami




Proste i szybkie  ciasto na cieście francuskim z bitą śmietaną i mnóstwem  truskawek. Zjedzenie niewielkiego kawałka ciasta to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka.
Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami smakuje obłędnie, dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej i przygotujcie ten pyszny w smaku i banalny w wykonaniu deser na niedzielne popołudnie:) 






Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany kremówki
    2-3 łyżki brązowego cukru
  • 23 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 450 g  truskawek


Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozwinąć, następnie złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku.

2. Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni, lekko spryskać wodą i posypać brązowym cukrem.

3. Piec przez  18 minut w 200 ° C, aż ciasto napuszy się i zrumieni.
Ostudzić.

4. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem, pod koniec dodać cukier puder i serek mascarpone ( krótko zmiksować- śmietana ma być gęsta).

5. Nałożyć śmietanę na wystudzony spód i na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.



Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz