niedziela, 11 czerwca 2017

Sernik z ciasteczkami Oreo




Sernik na zimno z dodatkiem słynnych ciasteczek Oreo. Zwieńczony sosem z mlecznej czekolady i ciasteczkami. Najlepiej jest przygotować ten sernik dzień wcześniej, aby ciastka zatopione w masie serowej miały czas zmięknąć i aby deser dobrze się schłodził.



Składniki na spód:
  • 180 g ciastek Oreo
  • 40 g roztopionego masła


Przygotowanie:

1. Ciastka i masło zmiksować w malakserze do otrzymania  konsystencji mokrego piasku.
2. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać zmiksowane ciasteczka z masłem i wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.


Składniki masa serowa:
  • 250 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2,5 łyżeczki + 50 ml wody
  • 100 g ciastek Oreo

Przygotowanie:

1. W misce umieścić jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, wanilię. Zmiksować do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

2. Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

3. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i krótko zmiksować, do połączenia.

4. W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodawać ją do masy serowej, w dwóch porcjach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na końcu dodać połamane ciastka i wymieszać.

5. Na przygotowany spód wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Następnie na schłodzony sernik wylać polewę czekoladową, wyrównać, ozdobić ciastkami Oreo lub Neo, schłodzić do momentu stężenia polewy.


Polewa czekoladowa:
  • 70 g czekolady mlecznej,
  • 70 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

1. Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. 
2. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przygotowany sos wylać na schłodzony sernik.


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz