niedziela, 11 grudnia 2016

Kruche ciasteczka maślane


 
Maślane kruche ciasteczka  w kształcie świątecznych ozdób. Przy kruchym cieście najważniejsze jest  dobre schłodzenie  masła i szybkie połączenie składników.  Ciasteczka nie są przesłodzone i rozpływają się w ustach.  Nadają się do szklanki mleka. Mogą leżeć w pojemniku do  2 tygodni.




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka


 Przygotowanie: 

1. Na stolnicę przesiać mąkę i zrobić  zagłębienie w środku. W zagłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić żółtka i szybko wyrobić. Ciasto można wyrobić również w malakserze.

2. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. 

3. Wycinać dowolne kształty ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Smacznego !

1 komentarz:

  1. rzeczywiście są fantastyczną przekąską , ich chrupanie bardzo wciąga

    OdpowiedzUsuń