czwartek, 9 marca 2017

Beza z frużeliną truskawkową




Łatwa w przygotowaniu beza. Dwa blaty przepysznej, ciągnącej się białej bezy. Doskonała w smaku. Na uwagę zasługuje proste przygotowanie frużeliny truskawkowej. .. truskawki, troszkę żelatyny no i cukier do smaku. Udekorowana świeżymi owocami w odcieniach czerwieni i różu

Składniki na 2 blaty:

  •     4 duże białka
  •     szczypta soli
  •     200g drobnego cukru

Przygotowanie:

1. Płaską blachę do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować  ołówkiem dwa średnie okręgi.

2. Piekarnik rozgrzać do 100 º C z termoobiegiem.

3. W misce miksera ubić białka ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijać do powstania sztywnej błyszczącej piany. 

4. Masę rozdzielić na 2 okręgi na papierze do pieczenia i wyrównać.  Przygotowaną blachę włożyć do piekarnika i piec przez 2 godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).


Frużelina truskawkowa:

  •    szklanka zmiksowanych truskawek
  •   2-3 łyżki cukru kryształu
  •   3 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:

1.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok.

 2. Zmiksowane truskawki umieścić w rondelku, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Pamiętać, aby cały czas mieszać. 

3. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i dodać rozpuszczoną żelatynę. Chwilę gotować. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.


Dodatkowo:

  •  125g  malin
  •  kilka truskawek
  • cukier puder do posypania


Krem:

  •     200 ml śmietanki kremówki
  •     250g serka mascarpone
  •     2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

1. W misce miksera ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier. 

2. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. 

3. Truskawki umyć, obrać, odszypułkować i przekroić na pół.

4. Pierwszy blat położyć na paterze, wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie rozprowadzić frużelinę truskawkową i przykryć drugim blatem bezy.  Wyłożyć resztę kremu i udekorować truskawkami i malinami. Na koniec lekko posypać cukrem pudrem i przybrać ewentualnie małymi listkami mięty. Można podawać od razu. 

5.Przechowywać w lodówce do 3 dni. Taki tort krój nożem z piłką.



Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Witam ten torcik sam znika...pychota na podniebieniu. Pozdrawiam w sezonie truskawkowym.

    OdpowiedzUsuń