poniedziałek, 29 czerwca 2015

Muffiny waniliowo-kawowe

Przedstawiam Wam klasyczne babeczki waniliowe z puszystym kremem kawowym. Robi się je szybko i zawsze wychodzą. Krem to połączenie śmietanki, kawy i czekolady który dobrze komponuje się z  babeczkami. * Nie będę mogła pisać na blogu, ponieważ wyjeżdżam na 2 miesiące. Przepraszam za tą przerwę.



Składniki na 12 muffinek:
  •   125g cukru
  •     125g masła
  •     125g mąki
  •     2 jajka,
  •     3 łyżki mleka
  •     łyżeczka proszku do pieczenia
  •     łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 200 o C.
2. Zmiksować cukier z masłem, dodać jajka i zmiksować. Dodać mąkę, ekstrakt wymieszać.
3. Na końcu dodać proszek do pieczenia i mleko i krótko miksować. Masę przelać do papilotek i piec przez około 20 minut.


Składniki na krem
  •     100g masła
  •     150g cukru pudru (jeśli wolicie mniej słodsze to dodajcie mniej cukru)
  •     1 łyżeczka zaparzonej kawy
  •     1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  •     125 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

1. Czekoladę połamać na kawałki.
2. W małym rondlu podgrzać śmietankę. Gdy zacznie bulgotać dodać łyżkę kawy i zdjąć z ognia.
3. Dodać czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Za pomocą miksera ubić masło z cukrem, potem powoli dodawaj kawową miksturę.
4.  Zmiksować na jednolity krem. *




* Jeśli po przygotowaniu kremu wstawiliście go do lodówki to po wyjęciu trzeba go ponownie zmiksować, ponieważ krem się może rozwarstwić.

Smacznego ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz